Su Arıtma Teknolojisi İçin Temel Kılavuzumuz

Su arıtma ve su arıtma teknolojisi , temiz, içilebilir su kaynaklarının tüketime sunulmasından önce kirleticileri ve bakterileri ortadan kaldırmak için önemli bir savunma hattıdır. Su kaynakları kontaminasyona maruz kalabilir ve bu nedenle hastalığa neden olan ajanları uzaklaştırmak için uygun arıtma gerektirir. Kamu içme suyu sistemleri, toplulukları için güvenli içme suyu sağlamak için çeşitli yöntemler kullanır. Kıta, ülke ve bölgeye bağlı olarak bölgesel yönetmeliklere ve ham su girişine bağlı olarak farklı su arıtma sistemleri çalışıyor olabilir. Aşağıdaki makale, su arıtmanın temel ilkelerine ve ilgili süreç ve teknolojilere genel bir bakış sunmaktadır.

Su Arıtma Nedir?

Artan küresel nüfusları karşılamak için temiz bir tedarik sağlamak için su arıtımı, insanlık tarihi boyunca devam eden bir zorluk olmuştur. İzleme ve değerlendirme de dahil olmak üzere su arıtımındaki önemli teknolojik gelişmeler sayesinde, dünya çapında yüksek kaliteli içme suyu temin edilebilmekte ve bu suyun tadını çıkartılabilmektedir. Suyun sürekli olarak geri dönüştürüldüğü dünyanın hidrolojik döngüsünü tekrarlayan arıtma, aynı suyun birkaç doğal süreçle temizlenmesini sağlar.

Sağlık açısından risk oluşturmamalarını sağlamak için neredeyse tüm su kaynaklarının tüketilmeden önce arıtılması gerekir. Birçok arıtma sistemi, askıda katı maddeler (bulanıklık) dahil olmak üzere mikrobiyolojik kontaminasyonu ve fiziksel bileşenleri ortadan kaldırmak için tasarlanmıştır. Bunu takiben, kalan mikroorganizmaların etkisiz hale getirilmesine yardımcı olmak için neredeyse her zaman arıtma işleminin sonuna son bir dezenfeksiyon aşaması eklenir. Klor gibi kalıcı bir dezenfektan eklenirse, bu aynı zamanda su depolama veya daha büyük sistemlerde dağıtım sırasında biyolojik yeniden büyümeyi önlemeye yardımcı olmak için bir artık görevi görebilir.

Su arıtma birkaç aşamadan oluşur. Bu, çökeltme yoluyla veya kaba ortam kullanılarak ilk ön arıtmayı, filtrasyonu takiben çoklu bariyer ilkesi olarak adlandırılan klorlamayı içerebilir. İkincisi, etkili su arıtmasına izin verir ve her aşamanın suyu arıtmaya ve bir sonraki akış aşağı proses için uygun kalitede hazırlamasına izin verir. Örneğin filtrasyon, UV (ultraviyole) dezenfeksiyonuna uygun olduğundan emin olmak için suyu hazırlayabilir.

Yüzey suyu arıtma çalışmaları nehirler, göller ve rezervuarlar gibi yer üstü kaynaklarından su alır. Bu ham su doğrudan çevresel girdiye tabidir. Sonuç olarak, birden fazla arıtma adımı gereklidir ve çıkarılan suyu temizlemek ve son olarak dezenfekte etmek için farklı kombinasyonların konfigürasyonunu mümkün kılacak bireysel işlemler gereklidir.

Su arıtma süreci nasıl işler?

Pıhtılaşma, flokülasyon ve çökeltme, yüzey sularından renk, bulanıklık, alg ve diğer mikroorganizmaları uzaklaştırmak için kullanılan işlemlerdir. Bir çökelti oluşturmak için suya kimyasal pıhtılaştırıcılar veya bu safsızlıkları hapsetmek için topak eklenebilir. Sedimantasyon ve/veya filtrasyondan sonra flok, arıtılmış sudan ayrılır.

Alüminyum sülfat ve demir sülfat, diğerleri mevcut olmasına rağmen, en yaygın kullanılan pıhtılaştırıcılardan ikisidir. Bir karıştırma tankının veya flokülatörün girişine yakın ham su kalitesi, pıhtılaştırıcıların çözelti içinde dozlanma hızını belirler.

Yüksek türbülanslı bir noktada pıhtılaştırıcı eklenerek, dozlama sırasında hızla ve tamamen dağılır. Bir sonraki aşama çökeltme tankıdır. Burada, uzaklaştırılması gereken çamuru oluşturmak üzere çökeltilen yumakların toplanması gerçekleşir.

Maliyet ve doğru dozlama, kapsamlı karıştırma ve sık izleme gereksinimi, genellikle küçük malzemelerin işlenmesi için pıhtılaştırıcı kullanmanın başlıca dezavantajları olarak belirtilir. Belirli bir ham su için hangi pıhtılaştırıcının kullanılacağını belirlemek için tezgâh ölçekli pıhtılaşma testleri kullanılabilir.

Sonuç olarak, renk ve bulanıklığı gidermek için pıhtılaşma ve flokülasyon en etkili tedavi teknikleri olarak kabul edilir. Ancak, küçük su kaynakları için uygun olmayabilirler. Bunun nedeni gerekli kontrol seviyesi ve üretilen çamur hacimleridir.

Altı temel Su arıtma teknolojisi

Ham suyu dağıtılmadan önce saflaştırmak için sırayla birlikte çalışmak için çeşitli su arıtma teknolojilerine ihtiyaç vardır. İşte su arıtma işlerinde sıklıkla kullanılan temel teknolojilerin bir listesi.

Elekler

Ham sudan partikül madde ve kalıntıları temizlemek için birçok yüzey suyu girişinde elekler kullanılır. Yabani otlar ve döküntüler, kaba elekler kullanılarak çıkarılabilirken, balıklar dahil daha küçük parçacıklar, bantlı elekler ve mikro süzgeçler kullanılarak çıkarılabilir. Pıhtılaşma veya müteakip filtrasyondan önce, katı yüklemesini azaltmak için ön arıtma olarak mikro süzgeçler kullanılır.

Çakıl Filtreleri

Bulanıklık ve yosunlar, dikdörtgen bir kanaldan veya birkaç bölüme ayrılmış ve dereceli çakılla doldurulmuş bir tanktan (boyut aralığı 4 ila 30 mm) oluşan çakıl filtreleri kullanılarak giderilebilir. Bir giriş dağıtım odası, ham suyun içeri girmesine ve tankın içinden yatay olarak akmasına izin vererek, önce kaba, sonra daha ince çakılla karşılaşır. Bir çıkış odası, filtrenin tabanında biriken ham sudan katı maddeler çıkarılarak filtrelenmiş suyu toplar.

Yavaş kum filtreleri

Yavaş kum filtreleri kullanılarak bulanıklık, yosun ve mikroorganizmalar da temizlenebilir. Basit ve güvenilir bir süreç olan yavaş kum filtrasyonu, yeterli arazi olması koşuluyla küçük kaynakların işlenmesi için genellikle uygundur. Yavaş kum filtreleri genellikle 0,5 ila 1,5 m derinliğe kadar keskin kum (boyut aralığı 0,15-0,30 mm) içeren tanklardan oluşur.

Havalandırma

Havalandırma, oksijeni suya aktarmak ve hava sıyırma yoluyla gazları ve uçucu bileşikleri uzaklaştırmak için tasarlanmıştır. Yaygın bir yöntem, kompakt tasarımları ve yüksek enerji verimliliği nedeniyle dolgulu kule havalandırıcılardır. Hava sıyırma işlemini gerçekleştirmek için, paketlenmiş kulelerde karşı akım kademeli havalandırma, havuzlarda dağınık havalandırma ve sprey havalandırma dahil olmak üzere çeşitli teknikler kullanılabilir.

Su arıtma kimyasallarının türleri (ve neden kullanıldığı)

İçme suyunun kimyasal dezenfeksiyonu, klor dioksit gibi klor bazlı teknolojilerin yanı sıra ozon, diğer bazı oksitleyiciler ve bazı güçlü asitler ve bazları içerir. Ozon dışında, kimyasal dezenfektanların uygun dozlanması, depolama sırasında arıtma sonrası kontaminasyona karşı bir miktar koruma sağlamak için suda kalan konsantrasyonu muhafaza etmeyi amaçlar.

Gelişmekte olan ülkelerde ev tipi içme suyunun dezenfeksiyonu, ya hipokloröz asit olarak sıvı halde (ticari ev tipi ağartıcı veya evsel su arıtma kullanımı için pazarlanan %0,5 ila %1 hipoklorit arasında daha fazla seyreltik sodyum hipoklorit çözeltisi) veya kuru ortamda serbest klor ile yapılır. Kalsiyum hipoklorit veya sodyum dikloroizosiyanürat şeklinde oluşur. Bunun nedeni, bu serbest klor biçimlerinin uygun, kullanımı nispeten güvenli, ucuz ve dozlanması kolay olmasıdır.

Klor, en yaygın kullanılan birincil dezenfektandır ve ayrıca dağıtım sisteminde artık dezenfeksiyon sağlamak için de sıklıkla kullanılır. Bir dağıtım sistemine giren içme suyundaki klor seviyesinin izlenmesi normalde yüksek bir öncelik olarak kabul edilir (mümkünse), çünkü izleme, dezenfeksiyonun gerçekleştiğinin bir göstergesi olarak kullanılır. Yaklaşık 0,6 mg/l veya daha fazla klorun kalıntı konsantrasyonları, bazı tüketiciler için tat bazında kabul edilebilirlik sorunlarına neden olabilir.

Klor dioksit, inorganik kimyasalları klorit ve klorat bırakmak için parçalanır. Bunlar en iyi şekilde suya uygulanan klor dioksit dozunu kontrol ederek yönetilir. Klorit, yaşlanmasına izin verilen hipoklorit solüsyonunda da bulunabilir. Depolama ve kullanım sırasında kalıntıyı korumak için yeterli serbest klor sağlamak için evsel su arıtımı için uygun klor dozu çok önemlidir. Tedavide bir dizi başka kimyasal madde eklenebilir. Bunlar, pH'ı ayarlamak için sodyum hidroksit gibi maddeleri ve belirli durumlarda içme suyunun florlanması için kimyasalları içerir. Su arıtma teknolojisi konu başlıklı yazımızla sizde suyunuzu niçin arıtmanız gerektiğini öğreneceksiniz.

Su arıtmalar olarak birbirinden kaliteli markaları ihtiyacınıza yönelik farklı modelleriyle sizlere sunuyoruz. Ev, işyeri veya daha büyük işletmelerde suyunuzu arıtarak sağlıklı bir içme ve genel amaçlı kullanım suyuna sahip olacaksınız. Sağlığa önemin arttığı son yıllarda suyunuzu arıtmalı ve sağlıklı yarınlar için adım atmalısınız. Unutulmamalıdır ki nüfus ve trafiğin yoğun olarak seyrettiği yerleşim alanlarında içme suyunun temiz kalması oldukça zordur. Bu kirliliği önlemek adına suyun içine katılan farklı türdeki koruyucu ilaçlar suyun tadını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca sağlığa da yararlı olduğu söylenemez. Bu durumda Saka Arıtım güvencesiyle web sitemizden alacağınız su arıtma cihazları ve ekipmanlarıyla sağlığınız için önemli bir dokunuş yapmış olacaksınız. Daha detaylı bilgi almak için iletişim numaralarımızdan bizimle irtibata geçebilirsiniz.